Geen producten gevonden...

De effecten van uitdroging op het lichaam

We weten allemaal dat veel water drinken goed is voor ons lichaam, maar begrijpen we ook waarom? Dit artikel legt uit wat de effecten van uitdroging zijn en hoe water ons lichaam helpt om 100% te presteren.

Ons lichaam bestaat op volwassen leeftijd voor ongeveer 70% uit water en onze hersenen zelfs voor 80%. Zelfs een klein percentage van uitdroging kan een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Bekende effecten zijn concentratieverlies, hoofdpijn, slaapstoornissen, droge huid, pijnlijke ledematen, gezichtsverlies en spijsverteringsproblemen. Niet ideaal voor een leven waarin 100% prestatie vereist is.

Hoe weet ik dat mijn lichaam uitgedroogd is?

  • Gaap Je of word Je slaperig tijdens de dag?
  • Heb Je vaak hoofdpijn op het werk?
  • Vind Je het moeilijk om Je te concentreren?
  • Voel Je Je vaak moe?
  • Raak Je snel gestresst op Je werk?
  • Krijg Je vermoeide ogen als Je lang achter de computer werkt?
  • Werk Je in een ruimte met airconditioning?

Denk eens na over hoeveel water Je eigenlijk drinkt elke dag? Als Je denkt dat het te weinig is, probeer het dan te verhogen en kijk of er een fysieke verandering optreedt.

We verzekeren Je: als Je genoeg water drinkt, zul Je geen problemen hebben om Je afspraken na te komen, een druk schema bij te houden en saaie momenten door te komen.

Als Je meestal alleen water drinkt als Je dorst hebt, is dit een teken dat Je niet genoeg water drinkt.

Helaas is het proces waarbij onze hersenen ons waarschuwen voor een tekort aan water door middel van een "dorstgevoel" te traag en gedurende deze tijd lijdt Je lichaam onder een tekort aan water.


Een ander goed teken van uitdroging is donkergekleurde urine. In het ideale geval heeft urine weinig kleur.

De beste manier om uitdroging te voorkomen is om de hele dag door water te drinken, zelfs als Je geen dorst hebt. Je hebt alleen een minimale hoeveelheid nodig.

Hoeveel water is optimaal?

Probeer naast andere dranken minstens twee liter zuiver water te drinken en verdeel dit over de hele dag. Drink nog meer als Je fysiek werk of sport doet, als het warm is of als Je Je lusteloos voelt.
Hoe zit het met sappen, koffie of zoete dranken?

Veel mensen denken dat Je sap, koffie of zoete dranken kunt drinken in plaats van water. Integendeel. Dit voegt alleen maar meer suiker en andere schadelijke stoffen aan Je lichaam toe, die Je lichaam niet nodig heeft. Het is beter om puur natuurlijk water te drinken. Voor elk van de hierboven genoemde dranken heb Je extra water nodig om de schadelijke stoffen te verwijderen.

Denk er bovendien aan dat cafeïne en alcohol vochtafdrijvend zijn en Je lichaam nog meer water uitscheidt. Dus als Je zulke dranken drinkt, compenseer dat dan met extra zuiver water.

Zie een extra toiletstop als positief!

Een toename van het aantal toiletstops is positief omdat het betekent dat Je Je lichaam van voldoende water voorziet. Je kunt dit echter compenseren door vaker te pauzeren of te gaan wandelen. Hierdoor zal Je lichaam wennen aan het verhoogde waterverbruik.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »